Mobile menu

Renovation Project

Printer-friendlyPrinter-friendly

Library Renovation and Spatial Reorganisation 2020 at Fong Sum Wood Library

About | Users' Voices | Vision | Major Changes | Schedule | Services Affected | Frequently Asked Questions | The Way Forward

The Lingnan University Library at Patrick Lee Wan Keung Academic Building was built in 1995 with three storeys including the ground floor. It was added 2 new floors in 2005 so that the Library occupies 1/F to 4/F, together with other offices of the University. Throughout the past 25 years, the Library has just undergone one major renovation in 2006/2007 by reorganising some areas on 1/F to support student activities and exhibitions and setting up 2 new reading rooms on 3/F to provide more study seats for students.

Library Lobby 2005Library Information Commons 2005

Physical setting in the Library after renovation in 2005

Since then, there is no increase in space and no renovation / spatial reorganisation to cope with the increase in collections, and the needs for more space for different learning, study and research activities. The library collections have exceeded over 0.6 million of physical materials and will continue to grow to support the learning, teaching and research activities of the University. To accommodate the annual library physical collection increase, the 1/F (Entrance Level) of the Library has become an ocean of book stacks over the years, with little and unorganised space for other study and learning activities of students. Yet, the demands of education in the 21st century make the library space increasingly inadequate to meet the different and competing needs of users.

On the one hand, in the digital age of the 21st century, there is an increasing need for the Library to provide a more flexible and dynamic environment that blends technology with other physical and social space in the library to provide a different learning experience for the new generation of digital-native students. On the other hand, technology also shifts the research needs of Faculty. They are now requesting a scholarly communication platform that enables collaborative research to take place. The physical areas of the Library also need to be adjusted so that staff and students alike can immerse into their research in the Library.

After vigorous assessment of the library space, the University has approved the Library to kick-start the planning of major renovation of the Library in 2015. We have sought and incorporated the views and comments from different stakeholders including students, Faculty, senior management, library staff, and other administrative staff via surveys, meetings and presentations. Representatives from faculties and student unions have been consulted through Open Forums conducted in December 2015 and March 2016. Upon receiving all the feedback and suggestions from different stakeholders, the Library spearheaded the planning of a future library for all Lingnanians and has successfully obtained funding support from University Grants Committee (UGC) in 2017 and 2018.

The space design stage was commenced in September 2018. The plan is about ready now and has been submitted to different government departments for approval. It is planned to start the actual construction work in mid-December 2020.